keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Hollantilainen leipälounas

Juuri kun pääsin hehkuttamasta ihanaa aurinkoa ja lämpöä, niin täällä veti pilveen ja jouduin vetäytymään sisälle kirjani kanssa. Supertylsää, toivottavasti on vain joku hetkellinen häiriö muuten niin lupaavissa kesäpäivissä.

Viikon takaiset synttärikukat on vieläkin kauniita :)



Keksiäkseni jotain tekemistä, päätin panostaa lounaaseen edes hitusen verran enemmän aikaa kuin tavanomaisen nuudelipussin lämmittämisen sijaan. Hollantilainen lounas on yleensä aina leipälounas. Fakta, joka järkyttää tähän tottumattomia suomalaisia. Jokainen tuntemani hollantilainen taas on saanut slaagin, kun olen kertonut, että Suomessa suurin osa ihmisistä syö lämpimän lounaan. Siis oikeaa ruokaa. Väistämätön kulttuurien yhteentörmäys, toinen ei millään ymmärrä toista :)

En jaksa ihmetellä sitä, miten hollantilaiset päivästä toiseen pakkaa mukaansa samanlaiset eväät. Muutama leipä, toisen välissä juustoa ja toisen välissä makkaraa. Pala ontbijtkoekia tai eierkoek. Vesipullo tai muu juoma. 1-2 hedelmää. Ehkä myös yksittäispakattu keksi.
Olen jo tottunut leipä- ja muihin askeettisiin lounaisiin, mutta vaihtelu virkistää silti. Leipänsä päällekin kun voi laittaa monenlaista soossia.

Tietoisku tähän väliin:
Ontbijtkoek  on erittäin sokerinen, ruskea, kuiva kakku, jota myydään useissa eri variaatioissa. Toiset ovat mausteisempia kuin toiset ja osassa pinta on tahmainen. Sitä voi helposti tehdä itse tai ostaa kaupasta. Syödään useimmiten pala aamulla tai lounaaksi, yleensä aina voita päälle.
http://www.broodenbanketbestelling.nl/files/Image//nl/assortiment/brood---banket/banket/ontbijtkoek/ontbijtkoek.jpg
Source

Eierkoek on sokerista, kananmunista ja jauhosta tehty pyöreä kakkunen. Kuten aineksista voi päätellä maistuu täsmälleen samalle kuin peruskakkupohja. Eli ei juuri millekään :) Yleensä on valmistettu ihan tuollaisenaan, mutta joissain versioissa on myös rusinoita. Syödään joko voilla, hillolla tai omenasiirapilla voideltuna.

http://www.bakkervromans.nl/images/products/normal/71_1_eierkoeken.jpg
Source

Hollannissa on myynnissä paljon erilaisia leivän/voileipäkeksin päälle tarkoitettuja salaatteja. Kanacurry, tonnikala, kinkku, kaali, kurkku, juusto, kananmuna, sinappi, selleri jne. Kaupan versiot on yleensä pehmeitä majoneesiversioita, mutta itse tekemällä tai erikoiskaupoista ostamalla saa varsin maukkaita versioita.
http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.nl/cmgtcontent/media//000257100/000/000257124_002_135755_200.jpg http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.nl/cmgtcontent/media//000712900/000/000712990_001_173851_200.jpg
Photo source

Tein tänään tonnikalasalaattia, joka on siis tarkoitettu leivän päälle. Kyseisen salaattimössön ulkonäkö ei ole mitenkään houkutteleva mutta sekoitus on vallan maistuva.

Tonnikalasalaatti 2-3 annosta

2 x pieni purkki tonnikalaa valutettuna
siivu suolakurkkua pieneksi pilkottuna
puolikas punasipuli pieneksi pilkottuna
1-2 rkl ketsuppia
1 tl majoneesia
1 tl curryketsuppia
suolaa ja pippuria
sitruunamehua

Kaikki ainekset reilusti kulhossa sekaisin ja mausteita oman maun mukaan. Normaalisti laittaisin sekaan vielä (vihreän) omenan pieneksi pilkottuna, mutta näin kesäaikaan meillä syödään kotona enemmän persikoita/nektariineja kuin omenoita.


Reilu kerros paahdetun leivän päälle ja ääntä kohti! Tuosta satsista jäi vielä annos yli, joten kolmannenkin leivän saisi väsättyä.

Kyseinen resepti vaatii kylläkin sen, että tykkää tonnikalasta eikä tunne suurta tunnontuskaa sen ryöstökalastusta kohtaan.

Monet täällä asuvat suomalaiset muuten valittaa, että hollantilainen leipä ei maistu miltään. Ja että kaikki kaupassa myytävät leivät maistuu samalta, sortista riippumatta. Allekirjoitan tämän ainakin puolittain, leipä ei varsinaisesti ole täällä mikään elämys, vaikka sitä syödäänkin tuhottomasti. Tosin monet ihmiset ostavat leipänsä leipomoista, jolloin maku saattaa olla parempi. Meillä ei anna budjetti periksi, kun Justin syö parikin leipäpakettia viikossa pelkästään työeväidensä puitteissa.

Mutta kaikkeen tottuu ja ei mulle ainakaan leipä mikään suuri sydämenasia ole. Tai ainakaan niin iso, että jaksaisin siitä jatkuvasti pauhata :) Ollaan kyllä harkittu leipäkoneen ostamista, jotta saisi itse tehtyä sellaista kun haluaisi ja aina olisi tuoretta aamuisin. Ja myönnettäköön, että jahka pääsen Suomeen, niin haluan ehdottomasti rapeakuorista hiivaleipää!

Kukaan ei varmaan enää tämän postauksen esimerkkien perusteella ja sen faktan, että hollantilaiset rakastaa friteerattua ruokaa dipattuna majoneesiin, perusteella voi väittää että Hollanti olisi mitenkään kulinaristinen ihannemaa ;)

Ja sitten ihan randomisti napsin kuvia meidän vihertävästä kodista.. 


En raaski luopua tuosta virpomisoksasta, jonka sain erikoislähetyksenä Suomesta!





14 kommenttia:

  1. Jos kokkaaminen kiinnostaa pikkasen, ja jos haluaa vaihtelua lounaisiin, kannattaa tutustua japanilaiseen bento-kulttuuriin. Periaatteena se etta edellisen paivallisen jamia voi hyvin kayttaa seuraavan paivan lounasta tehdessa - ja se lounas tarjoillaan huoneenlampoisena.

    http://justonecookbook.com/blog/recipe-index/bento-lunch-box/

    Kylmia lounaita oon itsekin oppinut syomaan, lahinna salaattia ja Albert Heijnista haettuja hedelmabokseja. Valilla ostan myos mikrolammitettavia annoksia (onneksi toimiston keittiosta loytyy se mikro) mutta lounaaksi ovat ehka turhan raskaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meillä kokataan, mutta siihen on jotenkin nyt tottunut, että vaan kerran päivässä lämmintä :) Ja joskus jos on sopivia jämiä, niin sitten lämmitänkin ne seuraavana päivänä. Tosin sellaisenaan, etten rupea niistä uutta väsäämään. Isommat jämät laitetaan yleensä pakastimeen seuraavaa kertaa varten. Me saadaan töissä onneksi ruoka ihan talon puolesta, joten sitä ei tarvitse ikinä miettiä :)

      Poista
  2. Törmäsin Hollannissa olessani sämpylän tyylisiin leipiin, joissa oli rusinoita. Näyttivät suht hyviltä, mutta maku oli todella karmea.. Siinä sitten yritti kohteliaasti hymy huulilla ahtaa sämpylää suuhun, kun hollantilaiset kyselivät, mitä pidin.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krentebollen! Tuoksuvat kyllä hyville, mutta maku ei kolahda mullekaaan :) Pari kertaa olen maistanut ja sen jälkeen kohteliaasti vältellyt!

      Poista
    2. Ah! Joo, lounastettiin paremman puoliskon ja perheen kanssa ja kaikki kyseli miten krentebol & voi & salamimakkaran tyyppinen paallyste maistui. Hyva etta sain koko tsydeemin alas. Sen jalkeen ei tehnyt mieli yhtaan mitaan. Hyh :D

      Poista
  3. Ehdottomasti ostamaan hyvaa leipaa leipomosta, mutta sekin on tarkkaa, etta mista leipomosta. Useissa kun taikinat tulee valmiina ja ne vaan lykataan uuniin.
    Eindhovenissa on Broodt( https://www.facebook.com/Broodt ) , hiivajuureen leivottua leipaa (desem).
    Muualtakin varmasti loytyy, esim. tama http://www.vlaamschbroodhuys.nl/ .

    VastaaPoista
  4. Niin ja se jai sanomatta: noista hiivajuureen tehdyista leivista tulee ihan erilailla tayteen, eli ei tarvi vetaa montaa pakettia viikossa silloin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullahan nyt ei ole tämän asian kanssa suurempia ongelmia, kun en kauheita määriä leipää syö.. mutta Justin onkin ihan toinen juttu :) Hän kun syö vain vaaleaa leipää. Tummaa ainoastaan silloin jos se on uunituoretta ja "hyvää", esimerkiksi ruisleipä ei uppoa ollenkaan...

      Poista
  5. Tyttö-parka! Eihän Suomi-tyttö noilla leivillä tiellä pysy. Leipäkonehankinta ei ole hassumpi ajatus. Asun Saksassa ja minulla on hiukan kronkeli ruoansulatus, enkä siedä saksalaisten supermarkettien leipiä lainkaan. Vanhanaikaisia leipomoita, joissa tehdään itse mm. rukiista hapanleipää, on enää vain kaukana maaseutupitäjissä. Minulla on ollut jo kauan leipäkone, jolla voin tehdä itse helposti leipäni ja tiedän sitten, että siinä ei ole kaiken maailman lisäaineita, joista sairastun. Meikätyttö tarvitsee ruista ranteeseen. Tällä hetkellä ostan REWE-supermarketin suomalaisten "Reissumies"-tyyppisiä "Bio Finn-Brötchen:iä" , jotka myydään paahtoleipänä, mutta maistuvat paahtamattakin. Firma Ibis tekee myös biorukiista "Finn Bröd":iä ja amazon.de toimittaa sitä myös Hollantiin. Hollannissa kuuluu olevan huonohkot jauhovalikoimat. Saksassa on mahtavat jauhovalkoimat ja amazon.de toimittaa niitä myös Hollantiin (yli 20 e:n toimitus ylensä ilman toimituskuluja): on bio- ja ei-bio-, kokojyvä- ja ei-kokojyväjauhoja vehnästä (Weizen),speltistä (Dinkel) ja rukiista (Roggen). Jauhopussissa on aina merkintä Typ+numero, joihin pitää hiukan perehtyä, että osaa valita leipomuksilleen parhaiten sopivat jauhot. Minunkin on pitänyt elää töissä omilla eväillä ja ruisleipä pitää kauan nälän poissa.

    VastaaPoista
  6. Meilläkin on tuo leipälounas tuttu juttu, kun Belgiassa toimitaan samaan tapaan. Olen jotenkin kummasti kuitenkin onnistunut muuttamaan belgialaisen miehekkeeni tapoja täällä Suomessa asuessa ja syödään yleensä lounaalla lämmin ruoka, jos se vaan on mahdollista. ;)

    Saa nähdä mitä tapahtuu nyt kun muutetaan Belgiaan, kai mun pitää tottua sitten vastaavasti leipälounaaseen.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Hollannissa lämmintä ruokaa lounasaikaan on vaikea löytää mistään, ellei ihan ravintolan listalta tilaa. Lounaskuppiloissa kun lämmin vaihtoehto on yleensä aina keitto tai joku lämmin leipä/pasteija tms. Joten tsemppiä ;) Mutta kun olen moneen kertaan sanonut.. kaikkeen tottuu!

      Poista
  7. Hei!
    En tiedä onko sinulta kysytty tätä aikaisemmin, mutta kysyn silti. Olen kuullut että Hollannissa monet huumeet ovat ihan laillisia käyttää. Miten tämä näkyy Hollannin katukuvassa? :D Pitääkö jatkuvasti olla varuillaan ja peloissaan vai tottuuko ajatukseen huumeveikoista naapurina nopeasti? Ja kuinka yleistä tuo huumeiden käyttö sitten on ihan tavallisten kansalaisten keskuudessa? Mielenkiinnosta kyselen, kun itseäni kiinnostaisi muuttaa joskus Hollantiin pitemmäksi aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Monet huumeet" on aika levea yleistys siita mita taalla kaytetaan. Ihan disclaimerina sanon etten itse juo enka polta yhtaan mitaan:

      Pilvea taalla polttavat rentoutumis- ja laaketarkoituksiin todella monet. Siita huolimatta lahinna vakivaltaa harjoittavat ne alkoholia juovat koska pilvesta ei tule aggressiiviseksi vain painvastoin juuri nimenomaan rentoutuneeksi. Pelata ei tarvitse "huumeiden" takia juurikaan missaan (tosin en tieda miten usein Amsterdamissa diilataan kun asun itse etelammassa).

      Itsella on ollut pari pilvenpolttajaa naapureina ja ainoa hairio joka heista tuli, oli se imela kannabiksen haju (jota en itse kauhean hyvin sieda). Alkoholistipariskunta toisella puolella taas sen sijaan riitelee ja paiskoo tavaroita joka ilta, ja pahiten viikonloppuisin...

      Kannattaa kayda isommissa kaupungeissa avoimin mielin ja nahda itsekseen onko naa coffeeshopit pelottavia tai ei :)

      Poista
    2. Jäin myös vähän ihmettelmään tuota "monet huumeet". Mitä katukuvassa näkyy eli mitä kaupasta saa ostettua, niin marihuana ja erilaiset sienet.. mutta en ole ainakaan vielä nähnyt kokaiinia kaupan hyllyllä :D Toim.huom. Olen käynyt coffee shopissa ja sienikaupassa molemmissa kerran sisällä ja mitään en ole ostanut/kokeillut.

      Tiedän kyllä tuttavapiiristäkin muutaman jotka pilveä polttelevat, mutta allekirjoitan tuon Sissadoran kommentin, että enemmän alkoholista tuntuu olevan haittaa kuin kevyestä polttelusta.

      Tarvitseeko kaduilla olla peloissaan? Noh, ainakaan tässä meidän idyllilähiössä ei tarvitse. Lähin coffee shopikin kun on kaupungin keskustassa. Ihan maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle, kun välttelee niitä epämääräisiä alueita, epämääräisen näköisiä ihmisiä ym. Eli jos haluat vältellä huumausaineiden käyttäjien seuraa, en suosittele menemään hengailemaan coffee shoppien läheisyyteen tai pimeille kujille. Olen itse asunut Amsterdamin keskustassa ja maalaisjärjellä onnistunut välttämään kaikki epämääräiset kohtaamiset.

      Loppukaneetiksi todettakoon, että pelkään Tampereen yössä enemmän kuin täällä. Suomalaisten alkoholinkäyttö on ihan hullua ja kaduilla näkyvä väkivalta vielä kamalampaa.

      Poista